Acești români dau lovitura: vor primi între 4.000 și 10.000 de lei. Ai putea să fii și tu pe lista norocoșilor

de: Mădălina Bahrim
20 04. 2022

Profesorii români din învățământul preuniversitar sunt printre cei mai norocoși conaționali, în acest moment. Urmează să primească sume consistente de la stat, în perioada următoare. Este vorba despre sume cuprinse între 4.000 și 10.000 de lei.

Banii vor fi acordați de Ministerul Educației și vor intra în posesia cadrelor didactice eșalonat. Acești bani sunt oferiți pentru că instituția ar fi greșit modul în care a calculat salariile profesorilor români, așa că acum trebuie să le acorde drepturile salariale care li se cuvin.

Este vorba despre perioada 2017 – 2021 și urmează ca, în următoarele aproximativ 90 de zile statul să le acorde deja 5% din valoarea acestor drepturile lor bănești.

Sumele care s-au strâns, pentru fiecare cadru didactic în parte, sunt de ordinul miilor de lei, însă sindicatele din învățământ atrag atenția asupra faptului că profesorii ar trebui să primească mai mulți bani, dat fiind faptul că această perioadă este marcată de scumpiri, iar cadrele didactice au nevoie de fonduri suplimentare pentru a face față provocărilor financiare de zi cu zi, care macină, de altfel, buzunarele tuturor românilor, indiferent de domeniul de activitate în care profesează.

„Dacă ne referim la profesorii care aveau şi Diriginţie şi Gradaţie de merit, mai ales pentru anii 2019 şi 2020, dar şi 2021 până în septembrie, atunci sumele vor depăşi 7.000 de lei doar aici, la care se mai adaugă diferenţele de pe tranşe, în funcţie de salariul fiecărui angajat. Atunci, în cazul unor angajaţi din învăţământ, sumele pot ajunge şi la 10.000 de lei”, explică prof. Laviniu Lăcustă, preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învăţământul Preuniversitar Iaşi.

Profesorii sunt luați la vizor de ANAF

Cum o veste bună trebuie să fie însoțită și de una nu tocmai îmbucurătoare, Fiscul a luat în vizor profesorii care câștigă bani din meditații și le-a transmis acestora să se conformeze prevederilor legale, să-și declare veniturile și să plătească contribuțiile aferente, către bugetul public.

“Reamintim persoanelor fizice care realizează venituri din meditaţii că au obligaţia de a se înregistra fiscal şi de a îndeplini obligaţiile declarative şi de plată, în condiţiile legii. Veniturile din meditaţii se încadrează în categoria veniturilor din activităţi independente, fiind reglementate de prevederile Codului fiscal (Titlul IV – Capitolul II).

Persoanele care realizează venituri din meditaţii au obligaţia de a depune la organul fiscal Declaraţia unică privind impozitul pe venit şi contribuţiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212), în termen de 30 de zile de la data începerii activităţii, în vederea declarării veniturilor estimate (definitivarea impozitului pe venit şi a contribuţiilor sociale obligatorii, datorate în condiţiile legii, funcţie de situaţia fiscală concretă, se realizează în anul fiscal următor, până la termenul limită de depunere a declaraţiei)”, a transmis ANAF.